Scroll Top
FAQ Outplacement Matchcare

Wat is outplacement? (+veel gestelde andere vragen)

Volgens het Centraal Planbureau (CPB)  zal de Nederlandse economie dit jaar met zo’n 6 procent krimpen.  De werkloosheid zal stijgen tot 5 procent en volgend jaar nog verder, ondanks het feit dat in 2021 de economie weer zal gaan groeien. Helaas zullen veel mensen opzoek moeten naar ander werk. Hieronder hebben wij de veelgestelde vragen (FAQ) over Outplacement op een rijtje gezet. Outplacement wordt ook wel werk naar werk, of ‘werk na werk’ begeleiding genoemd.

Wat is outplacement?

Outplacement is een verzameling van diensten om werknemers na ontslag te begeleiden. Dit kan naar naar nieuw werk of zelfstandig ondernemerschap te zijn. Deze begeleiding wordt veelal in verband gebracht met reorganisaties, krimp of aanstaand faillissement. Het wordt ook wel werk naar werk begeleiding genoemd.

Waarom outplacement?

De kans op het vinden van een nieuwe baan neemt aanzienlijk toe wanneer een outplacementtraject wordt gevolgd. Veel mensen vinden het zoeken naar een nieuwe baan lastig. Begeleiding en ondersteuning tijdens een outplacementtraject helpen individuen met het zetten van een volgende stap.

In veel cao’s zijn voorwaarden opgenomen met betrekking tot de begeleiding van medewerkers, zo ook voor outplacementtrajecten. Hiervan wordt gebruik gemaakt wanneer een organisatie zich genoodzaakt ziet verandering aan te brengen die van invloed is op de continuïteit van werk voor medewerkers.

Wat is een outplacementtraject?

Een outplacementtraject is het totaal van activiteiten en diensten die horen bij het begeleiden van werknemers naar nieuw werk of zelfstandig ondernemerschap. Een outplacementtraject wordt gevolgd door werknemers die ontslagen worden of met ontslag worden bedreigd.

Een outplacementtraject bevat:

  • Hulp bij het verwerken van ontslag
  • Intake met de medewerker
  • Verkenning van de kansen van de medewerker op de arbeidsmarkt
  • Plan van aanpak gericht op het vinden van werk of zelfstandig ondernemerschap
  • Ondersteuning en begeleiding bij het zoeken naar passend werk
  • Ondersteuning en begeleiding bij solliciteren en het sollicitatiegesprek.
Wat zijn de kosten van outplacement?

De kosten voor outplacement worden in veruit de meeste gevallen door een werkgever gedragen. Meestal is dit onderdeel van een uitvoeringsregeling, ofwel een ontslagprocedure. Het aanbieden van een outplacementtraject en het betalen van de daarbij behorende kosten zijn in een cao-overeenkomst bepaalt.

Wat zijn de voordelen van outplacement voor de werkgever?

Voor een werkgever heeft outplacement aanzienlijke voordelen. De bedrijfseconomische redenen kunnen voortkomen vanuit een reorganisatie, krimp, overname, fusie of faillissement. Hiernaast zijn de organisaties zelf meestal niet deskundig genoeg, of missen de capaciteit, om volwaardig outplacement te bieden. Dit is dan ook de reden dat bij outplacementtrajecten gebruikt wordt gemaakt van Outplacementbureaus.

Hoewel de inzet van een outplacementbureau kosten met zich meebrengt, scheelt een snelle plaatsing natuurlijk in de doorlopende loonkosten voor een werkgever. Hiernaast is de kans groot dat een ontslagen of met ontslag bedreigde medewerker een negatieve impact heeft op de sfeer en daarmee op de collega’s. Voor de medewerker heeft een snelle plaatsing voordeel omdat hiermee een einde komt aan een onzekere situatie. Het snel vinden van ander werk heeft dus voordelen voor zowel de organisatie als voor de vertrekkende medewerker.

Het aanbieden van outplacementtrajecten spreekt iets uit over het verantwoordelijkheidsgevoel jegens het vertrek van werknemers. Wanneer een werknemer buiten zijn schuld om de gevolgen ervaart van een sanering dan zal de behandeling die de organisatie de ontslagen of met ontslag bedreigde medewerker biedt, zijn invloed hebben op het blijvende personeel. Een correcte behandeling van een vertrekkend collega kan een groot verschil maken in de sfeer en dus de productiviteit in een organisatie. Ook voor de externe beeldvorming is een correcte afhandeling van belang.

Wat zijn de voordelen van outplacement voor de werknemer?

De kans op het vinden van een nieuwe baan neemt aanzienlijk toe wanneer een outplacement traject wordt gevolgd. Veel mensen ervaren drempels bij het vooruitzicht op zoek te moeten naar nieuw werk. Werk naar werk begeleiding en ondersteuning , bieden dan vaak de ruggensteun om de nodige stappen te maken en een nieuwe baan te vinden. Deze steun en begeleiding wordt gegeven in een outplacement traject.

In bedrijven waar sprake is van outplacement is ook vaak sprake van onzekerheid en negativisme onder het personeel. Een outplacementtraject dat leidt tot het vinden van een nieuwe werkbetrekking betekent een frisse start in een positievere omgeving.
Het is mogelijk om outplacement zelf te regelen buiten je werkgever om. Je kan zelf jouw outplacementbureau kiezen, vaak moet dit echter wel in overleg met je werkgever.

Wat is outplacement van Matchcare?

Met Outplacement van Matchcare krijgt een vertrekkende medewerker de unieke kans om met behulp van onze begeleiding een nieuwe werkkring te vinden en zijn loopbaan verder vorm te geven. Onze begeleiding is erop gericht een brug te slaan tussen talenten van een medewerker enerzijds en behoeften van werkgevers anderzijds. Wij stellen uw medewerker in staat een nieuwe functie of een ander loopbaanperspectief te vinden.

Wat is een outplacementtraject van Matchcare?

Uw medewerker wordt geadviseerd en ondersteund, bij:

  • Het analyseren van competenties en drijfveren aan de hand van professionele instrumenten
  • Het opzetten van een persoonlijke stappenplan
  • Het solliciteren met o.a. social media
  • Het maken van een pakkend cv en het schrijven van pakkende brieven
  • Het opbouwen van een eigen netwerk
  • Het inzetten van de vacaturebank bij het vinden van een nieuwe baan
  • Het voorbereiden op sollicitatiegesprekken.
Waarom outplacement van Matchcare?

Wij begeleiden uw medewerker van A tot Z en gaan op zoek naar een nieuwe baan, zodat u zo snel mogelijk op een goede manier afscheid kan uw medewerker kunt nemen.

  • Wij beseffen dat ontslag een ingrijpende levenservaring is voor de werknemer en in de begeleiding staan we stil bij de emotionele verwerking rondom ontslag
  • De medewerker wordt in zijn kracht gezet en wij helpen hem met het vinden van de motivatie
  • De medewerker volgt praktische workshops en trainingen
  • De medewerker krijgt persoonlijke aandacht en een vast team met daarin een loopbaancoach, jobhunter en eCoach
  • Onze jobhunters zijn dagelijks gericht aan het bellen naar bedrijven om kansen te creëren en deuren te openen voor de medewerker
  • We hebben een groot netwerk en zijn actief binnen veel sectoren
  • Uw medewerker krijgt toegang tot een talentenplatform, waarmee hij toegang heeft tot testen, vacaturebanken en de mogelijkheid van eCoaching

Ons doel is snel en doelgericht een nieuwe baan voor uw medewerker te vinden.

Door: Anita van Alfen, update door Remco Vonk.

Contact

Wil je meer informatie? Vul hieronder je gegevens in en we nemen z.s.m. contact met je op.

[gravityform id=”15″ title=”false” description=”false” ajax=”false”]

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.