GerdJanPoortman
high performen met team misja bakx gerd jan poortman matchcare banner

Toptalent worden? Zoek je trigger!

Gerd-Jan Poortman (1976) is één van de meest gevestigde professionele zeilers van Nederland. Al 33 jaar houdt hij zich bezig met wedstrijdzeilen. Hij heeft onder andere 3 wereldkampioenschappen gewonnen en zeilde 3 keer rond de wereld met de Volvo Ocean Race. En hij vindt zichzelf geen toptalent. Gerd-Jan beschrijft zichzelf als iemand met een talent voor (wedstrijd)zeilen. Geen toptalent, wel de top bereikt. Hoe is dat zo gekomen? Lees het inspirerende levensverhaal van een doorzetter met meerdere talenten.

Zijn eerste bootje

Zijn trigger was dyslexie. Gerd-Jan was 6 jaar oud toen dit bij hem werd geconstateerd. Hij kon niet goed meekomen en dat beviel hem niet. Op school werd hij hier continu mee geconfronteerd. Hij deed erg zijn best: “Ik heb daar zo gigantisch hard zitten leren op 20 woordjes en dan haalde ik een 3 in plaats van een 1.” Hier baalde hij van.

Zijn tien jaar oudere broer zat op zeilen, dus als klein mannetje kwam hij al geregeld op de plaatselijke zeilclub en was op jonge leeftijd bekend met dit wereldje. Op zijn 7de startte hij met zeilen en bleek hier goed in te zijn. Hier kon hij makkelijk meekomen met de andere kinderen en won geregeld wedstrijden. Ook weer door hard te werken en door te zetten bij tegenslag.

Middelbare school: voor zichzelf opkomen

Hier werd zijn aanpak anders. Hij had geen zin meer om heel hard te werken voor een 3 in plaats van een 1. Hij keek waar hij wel goed in was en daar legde hij zijn focus op. Door zijn focus te verleggen naar wat wel goed ging lukte het hem om zijn gemiddelde van cijfers op redelijk niveau te houden. Bijles erbij en uiteindelijk door hard te werken, door te zetten en zijn focus verleggen heeft hij uiteindelijk zijn mavo op D-niveau gehaald.

Hij wilde graag Engels leren en dan het liefst meteen in de praktijk. Hij ging naar high-school in Amerika. Wat een teleurstelling: hij moest onder andere Shakespeare lezen met zijn dyslexie. Door hierover zelf het gesprek aan te gaan met zijn directeur kwam hij in een andere klas terecht waar hij beter tot zijn recht kwam. Diploma op zak en Engels geleerd. Door goed voor zich zelf op te komen en te zoeken naar een andere manier om het wel te laten slagen, is het hem gelukt om het jaar daar op een goede en leuke manier af te ronden.Gerd Jan Poortman

Knokken

Geen propedeuse en geen vwo en toch toegelaten willen worden voor de studie Maritime studies in Engeland? Wederom door zelf het heft in eigen handen te nemen lukte het hem om toegelaten te worden. Hij ontdekte dat als je ouder bent dan 22, je wordt gezien als adult. Door dit te bespreken en aan te geven dat hij heel graag deze studie wilde doen, werd hij aangenomen. Door zijn doorzettingsvermogen is hij in 1999 afgestudeerd.

Trigger

Knokken, focussen op wat goed gaat, doorzetten, ook bij tegenslag er voor gaan, dat is kenmerkend voor Gerd-Jan. Zijn trigger was zijn dyslexie. Zijn idee hierbij is dat de mensen met talent vaak vanuit een trigger handelen. Hierdoor werken zij harder, zijn meer gemotiveerd en daarmee kom je verder. Achteraf allemaal hele zinvolle en leerzame levenslessen. “Dit wil ik delen met andere mensen en hun inspireren het beste uit zichzelf en team te halen”.

Poortman: zijn manier van denken

Je hebt diploma’s van goede universiteiten, met hoge cijfers, goede contactuele eigenschappen en meer van dit soort harde feiten. Met deze feiten kan het predicaat “High potential” makkelijk gegeven worden. Gerd-Jan kijkt verder. In zijn beleving wordt er te weinig gekeken naar de persoonlijke motivatie van iemand. Wat is zijn of haar trigger en met welk doel voor ogen? Als je hier de vinger op weet te leggen, krijg je “Ownership” en als coach of leidinggevende kan je hierbij aansluiten om iemand verder te motiveren.

Succes behalen vanuit je aangeboren talent is mooi, heel mooi. Om dit vol te houden en nog een keer op dat niveau te presteren blijkt in de praktijk best lastig en moeilijk. “Winnen moet je leren, door te verliezen. Door vallen en opstaan” is dan ook de wijze les van Gerd-Jan, die dit zelf aan den lijve heeft ondervonden.

In zijn volgende artikel gaat hij verder in op hoe hij zijn ervaringen uit de zeilwereld weet te koppelen aan het bedrijfsleven en tot een inspirerende team-experience heeft weten te maken.

Training | High Performance Teamtraining ‘Teamwork begint bij jezelf’

GerdJan Poortman (coach en professionele zeiler) en een teamcoach van Matchcare nemen je in een dag virtueel mee naar zee. Je gaat er achter komen wat jij nodig hebt om tot high-performance te komen, waar jouw motivatie ligt en hoe jullie samen tot beter teamwork kunnen komen. Wil jij ook zo’n team-experience? En met je team vooruit?

Gerd-Jan Poortman

Eigenaar We By Me

WE BY ME trainingen is een initiatief genomen door Gerd-Jan Poortman. Zijn 20 jaar topsport ervaring op zeiljachten, met als ultiem hoogtepunt het 3 keer rond de wereld varen met de Volvo Ocean Race, heeft Gerd-Jan veel mooie en leerzame ervaringen opgeleverd. Met name in het werken in teams bestaande uit topsporters komende uit alle hoeken van de wereld en werken in de moeilijkste omstandigheden.

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.