“Succes is a journey, not a destination”.

Anita van AlfenBewust beslissen, Blogartikelen, Eigen regie, Ontwikkeling4 Reacties

Gerd-Jan Poortman

Gerd-Jan Poortman (1976) is één van de meest gevestigde professionele zeilers van Nederland. Al 33 jaar houdt hij zich bezig met wedstrijdzeilen. Hij heeft onder andere 3 wereldkampioenschappen gewonnen en zeilde 3 keer rond de wereld met de Volvo Ocean Race.

In zijn vorige artikel: Toptalent worden? Zoek je trigger! vertelde hij over zijn trigger en waarom hij het zover heeft geschopt in de zeilwereld. In dit artikel gaat hij verder in op zijn ervaringen uit de zeilwereld die ook heel goed toepasbaar zijn in het bedrijfsleven.

Deel dit artikel

Trigger

Zijn trigger was dyslexie. Hij was 6 jaar oud toen dit bij hem werd geconstateerd en kon lastig mee komen op school. Wel kon hij heel goed zeilen. Door hard te werken en door te zetten kwam hij vooruit. Na het winnen van verschillende wedstrijden en jaren verder werd hij deelnemer aan 3 Volvo Ocean Races. Hij blonk uit in organisatorisch en structureel denken: hij wist als geen ander welke stappen er aan boord gezet moesten worden. En hij kon de mensen om hem heen coachen. Zijn toptalent was zichtbaar.

Een logisch gevolg hierop was dat hij als coach aan de slag ging. Door te weten waar hij goed in is kon hij zijn kwaliteiten en talenten volop inzetten en anderen in hun kracht zetten. Met veel plezier heeft hij verschillende mensen en teams succesvol gecoacht.

“Hier krijg ik zoveel energie van”Gerd-Jan Poortman
Nieuwe koers

Hij wilde minder op het water zijn en meer bij zijn familie. Daarnaast wilde hij graag zijn ervaringen uit de zeilwereld en het coachen over brengen op andere mensen. Om hiermee mensen in hun kracht te zetten en als team beter te laten presteren door het beste uit zichzelf te halen.
“Hier krijg ik zoveel energie van, omdat ik het echt leuk vind. Plus de respons is gaaf, iedereen vindt het leuk en leert een hoop”. Zijn nieuwe koers was duidelijk.

Kern van succes

“Waarom heb ik succes? Waarom waren de teams waarmee ik heb gevaren succesvol?”

Deze vragen stelde Gerd-Jan zichzelf.
Zijn antwoord: “Omdat de teams niet alleen een gezamenlijk doel hadden, maar de zeilers hadden ook een persoonlijk doel. In de teams waar succes behaald werd, werden de gezamenlijke en de persoonlijke doelstellingen goed verzilvert. Elk team is afhankelijk van het individuele talent en dat komt er alleen volledig uit als deze persoon er vol voor gaat! Persoonlijke motivatie is hiervoor de drijfveer en dus zeer belangrijk om deze verschillende motivaties te verzilveren wat leid tot high performance van het individu en dus ook het team”.

Binnen een team heeft iedereen zijn eigen taak en verantwoordelijkheden. Dat weet je van elkaar en je moet er op kunnen vertrouwen dat ieder zijn taak goed zal doen. Samen werken in een team begint dus bij je zelf, doe eerst je eigen werk 100% en vertrouw je team dat ze dat ook doen en kunnen. Pas hierna begint het teamwork om tot high performance te komen door anticiperen en het samen voegen van talent kom je tot high performance. Vertrouwen is dus ook een must binnen het thema.

Na het creëren van een team, waarbij ieder zijn talent 100% of meer kan in zetten, komt de derde fase. De derde fase staat in het teken van steeds, maar weer willen verbeteren. Dit noemen we de storming fase. Een fase waar de discussie met elkaar gezocht word om bestaande ideeën nog eens onder de loep te nemen en nieuwe misschien, wel gekke ideeën toch eens te gaan proberen. Het kan altijd beter en in het zeilen vooral harder!”. De nieuwe koers van Gerd-Jan is dat hij het als kans ziet om zijn waardevolle inzichten te delen met het bedrijfsleven.

Training

Al deze inzichten zijn waardevol en toepasbaar in het bedrijfsleven. Gerd-Jan vindt het leuk om zijn kennis te delen en om mensen te laten zien dat het ook anders kan. Hier wilde hij een training van maken. En hier kwam Matchcare om de hoek kijken. Een ervaren trainings- en loopbaanadviesbureau. De samenwerking tussen Gerd-Jan en Susanne Knoops van Matchcare verliep heel plezierig. Matchcare heeft de ervaring en Gerd-Jan de ideeën, dit samenspel heeft als resultaat de teamtraining High Performance “Teamwork begint bij jezelf’ WE BY ME High performance

De basis voor de training is de Circle of success.
In vier stappen naar een high performing team:

Stap 1 | Motivatie
Kennismaken met ieders motivatie. Wat vinden de deelnemers goed of slecht in het samenwerkingsverband?

Stap 2 | Inventarisatie
Wat is er fysiek nodig om tot een topprestatie te komen?

Stap 3 | Taakverdeling
Wie wil wat doen? Wie kan wat het beste doen? Waar is sturing nodig en gebruik maken van externe aanvullende kennis?

Stap 4 | High-performing
Na de oefeningen en uitvoering van de opdrachten worden ideeën opnieuw besproken en geïnventariseerd. Dit is de Storming fase en daarna wordt er doorgetraind naar high-performing.

Aan de slag

Werken aan nieuwe teamdoelen en de samenwerking nu echt op orde brengen? Willen weten wat een ieder van je teamleden motiveert in het werk? Samen, als team, het verschil maken op termijn? Of wil je overleggen of deze training passend is bij jouw vraag?

Training | High Performance Teamtraining 'Teamwork begint bij jezelf'

Gerd-Jan Poortman (coach en professionele zeiler) en Susanne Knoops (teamcoach Matchcare) nemen je in een dag virtueel mee naar zee. Je gaat er achter komen wat jij nodig hebt om tot high-performance te komen, waar jouw motivatie ligt en hoe jullie samen tot beter teamwork kunnen komen. Wil jij ook zo’n team-experience? En met je team vooruit?

Ik wil high-performen met mijn team!
Gerd-Jan Poortman

Eigenaar WeByMe

WE BY ME trainingen is een initiatief genomen door Gerd-Jan Poortman. Zijn 20 jaar topsport ervaring op zeiljachten, met als ultiem hoogtepunt het 3 keer rond de wereld varen met de Volvo Ocean Race, heeft Gerd-Jan veel mooie en leerzame ervaringen opgeleverd. Met name in het werken in teams bestaande uit topsporters komende uit alle hoeken van de wereld en werken in de moeilijkste omstandigheden.

4 Comments on ““Succes is a journey, not a destination”.”

 1. Mooie insteek en een WAARHEID als een koe! Zeilen in teams vereist datgene wat Gerd-Jan hier beschrijft. In mijn zakelijke en zeilloopbaan heb ik dit meerdere keren helaas uit het spoor zien lopen. In de beginfase wil iedereen graag, met een bepaalde bereidheid tot naar elkaar luisteren en leren…. uit gretigheid naar winst! Echter, komt dan het succes…. dan komen de ME’s (ego’s) naar boven en valt het WE-principe als los zand uit elkaar. Naarmate de individuen zichzelf belangrijker gaan vinden verwateren dan ook de resultaten omdat het team nooit echt een team is geweest, of geworden. De basis moet je direct leggen!
  Aanbeveler dus – We By Me !

 2. Super motivatie programma voor zich zelf respecterende commerciële organisaties.
  Ik kan de training van Gert Jan aan elke ondernemer aanbevelen omdat duidelijk blijkt dat motivatie, communicatie en samenwerking de basis is voor succes.
  De zwakste schakel bepaald mede de koers.

 3. Super motivatie programma voor zich zelf respecterende commerciële organisaties.
  Ik kan de training van Gert Jan aan elke ondernemer aanbevelen omdat duidelijk blijkt dat motivatie, communicatie en samenwerking de basis is voor succes.
  De zwakste schakel bepaald mede de koers.

 4. De training van Ger Jan hebben wij ervaren als zeer verhelderend en motiverend.
  Zo veel mogelijk organisaties zouden van deze ervaring kennis moeten nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *