De uitzonderlijke skills van Peter Pan
Peter Pan is recalcitrant. Hij wil zijn potentie niet inruilen voor een opgelegd keurslijf. Hij verstaat de taal van kapitein Haak (de dwingende maatschappij) niet en vaart liever zijn eigen koers. Het cv van Peter Pan zal dan ook in de 21e eeuw waarschijnlijk geen potten breken of een schifting van recruiters overleven, terwijl de skills van Peter Pan al generaties een voorbeeld zijn voor opgroeiende kinderen. Waar zit deze discrepantie? Hoe krijgen we Peter Pan on board?
Peter Pan heet niet toevallig ‘Pan’, hij is vernoemd naar de Griekse god die zijn eigen plan trekt. Pan symboliseert onze ongetemde potentie; de Rousseauiaanse natuur van de mens. Er zit een beetje Pan in ieder van ons, alleen bij de een wat meer dan bij de ander.
Het probleem van Peter Pan is dat hij zijn potentie niet wil (of kan) inlossen voor iets tastbaars en zo dreigt te eindigen aan de zijlijn. Dat terwijl hij zoveel skills en talent heeft. Hij toont leiderschap, zorgzaamheid, doortastendheid en creativiteit. Een ruwe diamant die met de juiste begeleiding veel kan betekenen voor een organisatie en maatschappij. Dit is ook het besef van Peter Pan aan het einde van het sprookje en de morele les aan de kijker: de tragiek van potentie is dat het verloren kan gaan.
Potentie gaat niet alleen verloren in sprookjes, ook in de arbeidsmarkt sijpelt er (te)veel talent weg. Doordat werkgever en werknemer elkaar niet vinden, doordat het cv voor eigenzinnige mensen niet werkt en doordat werkgever en werkzoekende niet elkaars taal spreken. Niemand treft hier blaam, maar we moeten het wel zien als onze missie om beschikbaar talent zoveel mogelijk te ontplooien. Om de belofte van de potentie in te lossen.
Skillsgericht werken
Er is geen homogene benadering van skills. Aan de ene kant zijn er beroepen (denk aan zorg en onderwijs) waarvoor er eerst een diploma vereist is om te starten, waarna er geïnvesteerd wordt in skills die in die context van belang zijn. Daarnaast zijn beroepen (vaak aan de onderkant van de arbeidsmarkt) waar men eerst kijkt naar de skills van personen, om iemand vervolgens met certificaten en vervolg-/deeltijd opleidingen te formaliseren voor een functie.
Het vinden van een nieuwe baan is primair de verantwoordelijkheid van het individu. Ook een Peter Pan ‘complex’ pleit de mens daar niet van vrij. Dat neemt niet weg dat we kritisch moeten blijven kijken naar hoe we matchen en op welk moment we skills waarderen. We houden te vaak aan de voorkant (diploma samenleving, geautomatiseerde cv beoordeling) in stand, wat we aan de achterkant (Sociaal Domein) proberen te verhelpen. Een kafkaëske situatie.
Onboarding
Voor het in kaart brengen van skills is kennisondersteuning voor individuen, organisaties en professionals onontbeerlijk. Software waarmee je ontwikkelpotentieel in kaart brengt, matching tussen werkzoekende en werkgever mogelijk maakt en het proces van intake, diagnose en werkgeversbenadering vergemakkelijkt. Alles start met onboarding van de werkzoekende.
Het doel van onboarding is dat de werkzoekende direct een goed gevuld profiel (Skillpas) heeft, waarmee hij of zij vervolgens automatisch gepersonaliseerde arbeidsmarktinformatie krijgt en een match op beroepen en vacatures. De Skillpas wordt gebruikt door werkzoekenden om zich te profileren naar werkgevers. Platformen als Hallo Werk maken met deze software grote stappen in het overbruggen van de belevingswereld van werkzoekende en werkgever, die dankzij het platform een uniform vocabulair hanteren.
Ook op zoek naar meer participatie door begrip in uw regio? Neem dan contact op met Nico Sekeris.