Scroll Top
Misja Bakx Matchcare

‘War on Talent’? Benut elk talent.

‘Google ‘war on talent’ en het beeld doemt op dat talent nog enkel wordt gevonden in een immer uitdrogende vijver van kandidaten. Klopt dit beeld? Woedt er inderdaad een War on Talent? Is talent verworden tot een kostbaar en schaars goed dat enkel met veel moeite wordt ontgonnen? Kostbaar is talent zeker, schaars is het allerminst. Niet alleen heeft iedereen talent, ieders talent kan ook groeien. Hoewel je dus op zoek kunt gaan naar talent in een krappe arbeidsmarkt, is het wellicht rendabeler (en natuurlijker) om talent te laten groeien. In plaats van een war on talent, inzetten op working on talent. 

De arbeidsmarkt is een markt waarin skills ‘the new currency’ zijn en talentontwikkeling een rendabele investering is voor de toekomst. Mits deze investering meetbaar is en vanuit de werknemer georganiseerd. Aan deze voorwaarden wordt voor het eerst voldaan dankzij de ontwikkeling van persoonlijke skills-paspoorten, zoals Skillpas van Matchcare, waarmee talentontwikkeling en rendement uit talentontwikkeling makkelijker wordt dan ooit tevoren.

Toenemende dynamiek

Dat de wereld om ons heen snel verandert is wellicht de meest gebruikte opening van artikelen in de afgelopen twintig jaar. Een cliché, of op z’n minst een platitude, daar verandering de enige constante is. Dat de wereld verandert is an sich niet zozeer interessant, maar dat ‘de wereld’ accelereert wel. De digitale revolutie is nader bekeken een serie aan revoluties die elkaar naadloos opvolgen. In steeds hoger tempo. Het is daarom dat verdere digitalisering van bedrijfsprocessen maakt dat je niet blind kunt vertrouwen op bestaande functieprofielen. Houd rekening dat functies van vandaag morgen wellicht niet bestaan en dat voor nieuwe functies nog geen algemene opleiding bestaat noch opgeleid wordt.

Het is daarom cruciaal dat medewerkers multi-inzetbaar zijn, ook voor werknemers zelf. Meer dan opleiding en ervaring, bepaalt wendbaarheid in de toekomst het potentieel. Wendbaarheid kun je als werkgever faciliteren, maar uiteindelijk is het de werknemer die zichzelf zal organiseren. Dat we daartoe in staat en dat we daar collectief behoefte aan hebben, blijkt dagelijks uit een andere recente (door)ontwikkeling: personalisering.

Zelf organiseren

Ook personalisering is een gemeenplaats die enige context behoeft ter relevantie voor arbeidsmarktontwikkeling. De grootste verandering van de laatste tien jaar is dat het individu zich steeds beter is gaan organiseren: we boeken-, reserveren-, oriënteren- en beslissen steeds meer zelf. Of het nu gaat om reizen, hotels, restaurants, gadgets, abonnementen, media die we tot ons nemen en media waar we onszelf presenteren; hoe groter het aanbod, hoe bewuster we onszelf organiseren. 

Opmerkelijk genoeg is binnen HR tot voor kort enkel Linkedin -een netwerktool- echt geïntegreerd in onze behoefte om onze persoonlijke loopbaan te organiseren. Vaardigheden en talent worden echter door het individu nergens georganiseerd of beheerd, terwijl de arbeidsmarkt dit steeds meer verlangt. Organisaties proberen dit gat te vullen door vanuit hun perspectief een talentmodule toe te voegen aan een bestaand hr-systeem. Dit ‘perspectief’ van de organisatie of werkgever heeft tot gevolg dat zo’n talentmodule niet wordt omarmd door de medewerker, omdat deze niet aansluit bij de behoefte tot zelforganisatie.

Skillpas is de eerste échte tool die medewerkers helpt zelf een loopbaan te organiseren en talent en vaardigheden te presenteren en te delen. Je geeft medewerkers niet enkel een taak-, maar ook een regelbevoegdheid. Skillpas laat medewerkers zien wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen leren.

Inzetten op talentontwikkeling (& behoud)

We moeten het idee loslaten dat HR dit alleen kan oplossen. De medewerker van nu is meer dan ooit bekwaam om zichzelf te organiseren. Geef medewerkers de mogelijkheid zijn of haar talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Skillpas zorgt dat je samen meer rendement uit talent haalt. Niet alleen in de rol van de huidige functie, maar in een loopbaan lang benutten van al je potentie.

Talentontwikkeling en talentbehoud gaan hand in hand, Skillpas faciliteert een dialoog over waar je als medewerker en organisatie samen naartoe werkt. Een dialoog die het begin vormt van een nieuwe werkrelatie, een die voor beide partijen op ieder moment inspirerend is. Een relatie die gelijkwaardiger en vruchtbaar is; samen groeien en samen bloeien. Dit heeft ook gevolgen voor je recruitment; in de zoektocht naar nieuw talent bied je meer dan een functie, je biedt een loopbaan.’

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.