Scroll Top
IMG_4529

Prinsjesdag 2020- spreken is goud, ook in tijden van Corona…

Onze koning in volornaat, Máxima in een weergaloze amber-goudkleurige jurk… een bijna lege kerk in plaats van de Ridderzaal, en toch een perfecte setting voor de troonrede. Wat opviel: onze koning oogde wat nerveus (maar ja, wie zou dat niet zijn als alle ogen naar jou kijken). Zijn adem hoog, zijn (minimale) bewegingen onrustig en behoorlijk wat kleine (en wat grotere) versprekingen lijken het beeld te bepalen. Toch zijn er ook nog wat mooie complimenten uit te delen, bijvoorbeeld:

  • Onze koning heeft een fantastische spreekstem die zelfs onder zenuwen behoorlijk laag en ontspannen klinkt.
  • Zijn pokerface – na de versprekingen – is absoluut goud waard. Er valt geen irritatie of frustratie aan af te leiden (terwijl ik me voor kan stellen dat die er wel waren… J).
  • En zijn articulatie is prachtig! Een voorbeeld voor ons allemaal!

De tips die ik onze koning mee zou willen geven zijn de volgende:

  • Begin je speech met een ingetogen glimlach (en kijk de mensen aan wanneer je dat doet). Zelfs de kleinste glimlach ontspant de spieren van je gezicht (waardoor jij je meer ontspannen voelt) en creëert meteen een gunfactor en vertrouwen bij je publiek.
  • Probeer in tijden van sprekersstress zoveel mogelijk een lagere ademhaling in te zetten, zo spreek je de woorden kalmer uit (nu werd er af en toe eentje ‘ingeslikt’).
  • Nog een tip over ademhaling: train ontspannen ademen bij voorkeur als je ontspannen bent, en het liefst elke dag. Zo is je lijf – als de stress toeslaat – goed voorbereid en weet het wat het moet doen!

Tot slot… onze koning begint zijn toespraak met een korte terugblik op zijn toespraak op de dam tijdens de dodenherdenking. Dit was een hele slimme zet, omdat deze toespraak gezien wordt als de beste die hij ooit gegeven heeft. Op deze manier brengt hij ons terug naar een moment waarin hij als koning zijn rol uitstekend vervulde, en met deze mindset nemen we vervolgens ook deze speech tot ons. Gesproken leiderschap in optima forma!

 

Wil jij leren spreken als Obama? Klik hier!

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.