plezier in je werk martinque visser thumbnail

Plezier in je werk

Een aantal jaar geleden bedacht ik het begrip ‘Loopbaanwellness’. Ik vond het zelf destijds nogal een briljante vondst. Loopbaanwellness: wat zorg voor jezelf (zoals een verwenmomentje van Rituals), maar dan in je loopbaan. Mijn collega’s dachten er anders over en ook klanten moest ik vaak uitleggen wat het inhield: “Nee, geen stoelmasseur die op de loonlijst staat!”, “Nee, geen bonbons bij het koffiezetapparaat!” en “Nee! Zeker geen collega’s die rondlopen in badjas”. Loopbaanwellness is, zo probeerde ik iedereen te overtuigen, het prettige gevoel van ontspannen werken. Ontspannen werken mét inzet van al jouw kwaliteiten, werk- en privé goed in balans, zonder hierbij aan productiviteit in te leveren. Het draait ook vooral om wat je er zelf aan kan doen om dit gevoel in jouw loopbaan te creëren. Plezier in je werk.

Wie is verantwoordelijk voor mijn werkgeluk?

Vroeger – heel vroeger – bestond werkgeluk niet. Misschien was je wel gelukkig in je werk, omdat je gewaardeerd werd in wat je deed, maar het begrip ‘werkgeluk’ bestond niet. Onze loopbaan werd bepaald door het bedrijf waar we, meestal net van school, gingen werken. Kort gezegd: jouw baas was verantwoordelijk voor jouw loopbaan.

Vanuit het bedrijfsleven en de overheid kwam de afgelopen decennia (en met name de laatste jaren) meer vraag naar bewustwording, rondom carrièrekansen, toekomstperspectief, eigen regie of zelfredzaamheid, bij werknemers. De arbeidsmarkt was sinds de crisis meer dan ooit in beweging, oude zekerheden gingen op de schop. Bewustwording van medewerkers was niet langer alleen een wens, het werd meer en meer een vereiste. Dus gingen we met z’n allen aan de slag om die zelfredzaamheid van medewerkers binnen organisaties te vergroten: “Jíj bent verantwoordelijk voor jouw loopbaan, niet jouw manager of werkgever – nee, jij!”. Boeken werden geschreven, trainingen werden ingezet en in coaching stond de eigen regie centraal.

Nu – een aantal jaar later – zijn veel van ons doordrongen van deze nieuwe werkelijkheid en hebben we deze bewustwording naar een zelfs nóg hoger plan getild. “Ok, als ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn loopbaan, dan wil ik het zo goed mogelijk voor mezelf regelen!”. Met deze gedachte werd werkgeluk pas écht een onderdeel van de arbeidsmarkt.

Employee experience

Uiteraard liep deze ontwikkeling samen met andere vernieuwde loopbaaninzichten: meer aandacht voor work/life balance, denken vanuit werkzekerheid in plaats van baanzekerheid, meer aandacht voor het nieuwe werken en afname van de invloed van de bonden. Het welbevinden van de werknemer werd een steeds belangrijkere missie voor de werkgever: waar vorig jaar de customer experience nog centraal voor veel organisaties, staat dit jaar de employee experience hoog op de HR-agenda. Van klantvriendelijkheid naar vriendelijkheid voor medewerkers, wie had dat gedacht?

Uiteraard hebben de laatste ontwikkelingen ook te maken met een aantrekkende arbeidsmarkt – het wordt steeds lastiger om aan goed personeel te komen, dus de toppers die je in huis hebt wil je houden, whatever it takes! Medewerkers weten steeds beter waar ze behoefte aan hebben en werkgevers doen er veel aan om hen daarin tegemoet te komen. Het goede gesprek is daar ook een voorbeeld van: laten we eens gaan práten met onze medewerkers, in plaats van het suf afvinken van competentie-scorelijstjes waar nog nooit iemand beter van is geworden.
Om een lang verhaal kort te maken: werkgeluk, plezier in je werk, Loopbaanwellness (geef het beestje een naam), komt allemaal neer op hetzelfde. Het draait om zeggenschap over je loopbaan, zeggenschap over je werkgeluk. En daar moet een werkgever op een krappe arbeidsmarkt wat mee, wil je voorkomen dat je personeel gaat lopen.

Who’s the boss now?

Als je het mij vraagt speelt aandacht een belangrijke rol in het stimuleren en behouden van werkgeluk. Aandacht voor jouw wensen, aandacht voor jouw persoonlijke situatie en aandacht voor jouw carrièrekansen – aandacht ván en vóór jou. Aandacht waar tegenwoordig veel ruimte voor is wordt gecreëerd. Zichtbaarheid wordt binnen organisaties gestimuleerd en geeft je als werknemer een gevoel van welbevinden: jouw talent en ambitie draagt bij aan de kwaliteit van het bedrijf – jij doet ertoe!
Het is tijd dat jij garant gaat staan voor jouw eigen Loopbaanwellness. Heb je behoefte aan extra scholing, een andere werkplek of wat vaker een goed gesprek met jouw leidinggevende? Make it happen! Leg het succesverhaal van jouw loopbaan niet in de handen van jouw manager, maar draai zelf aan de knoppen. Jij bent verantwoordelijk. Gelukkig maar, want dan hoef je het succes ook niet te delen!

Zelf geef ik de training ‘Plezier in mijn werk’ regelmatig voor Matchcare.

Contact

Wil je meer informatie? Vul hieronder je gegevens in en we nemen z.s.m. contact met je op.

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.