Scroll Top
Personeelsdag Rhijnauwen

Uit het niets kwam de wereld in 2020 schokkend tot stilstand; de eerste lockdown was een feit. Die stilstand bleek al snel relatief, van de nood werd waar mogelijk een deugd gemaakt. Contemplatie, ontwikkeling, oriënteren -dit zijn kernbegrippen die we destilleren uit elkaars ervaringen over een lastige tijd. Natuurlijk was er ook de keerzijde van onzekerheid en uitzichtloosheid, maar wat hebben het individu en de maatschappij veerkracht en aanpassingsvermogen getoond. 

De arbeidsmarkt is continu in beweging. Een adagium dat we zo vaak herhalen dat het soms voelt als platitude, maar terugkijkend op de afgelopen tijd heeft het niets aan zeggingskracht ingeboet. Matchcare heeft deze week voor de tweede keer in twee jaar een personeelsdag, waar we elkaar eindelijk weer allemaal (in de buitenlucht) in de ogen kijken. We spreken met collega’s over groei en ontwikkeling, die we afzonderlijk én als bedrijf hebben doorgemaakt. Lessen voor de toekomst die we graag met je delen, inzichten waarin je jezelf misschien herkent. 

Werkzekerheid zit in jezelf

Een baan is geen garantie voor werkzekerheid. Een hard gelach voor duizenden werknemers en werkgevers in de horeca-, cultuur- en evenementensector. De reactie was veelzeggend; niet afwachten op de geleidelijke afbouw van steunpakketten, maar anticiperen. Omscholen, ontwikkelen, ontplooien. We zien hierin de dynamiek van de arbeidsmarkt, die vraagt om vaker en bewuster beslissen over je loopbaan, in een snelkookpan. Een dynamiek die altijd, zij het minder nadrukkelijk, aanwezig is.    

Ontwikkelen vraagt aandacht

Een leven lang leren werd een lockdown lang leren. Een nieuwe taal, een instrument, kluscursus, om- en bijscholing; talloze goede voornemens werden eindelijk ingelost. Al tijden wordt er geroepen om een betere balans tussen werk en ontwikkeling, maar er was een lockdown voor nodig om de goede bedoelingen kracht bij te zetten. Mensen ontwikkelen zich sterker wanneer ze iets doen wat echt bij ze past. Een betere demonstratie van een van de drijvende ideeën achter de Skillpas hadden we niet kunnen geven. 

Mensen neigen naar mobiliteit

Wanneer structuur wegvalt, blijkt de arbeidsmarkt nog meer fluïde. Wie vroeg zich niet af of het nog wel klopt wat ik doe? Zit ik op mijn plek? Komen mijn talenten volledig tot hun recht? De afgelopen jaren zagen we arbeidsmobiliteit zonder precedent. Tussen werkgevers en sectoren, maar zeker ook intern. Interne arbeidsmobiliteit bovenal ingegeven door bewustwording. Mensen presteren zich sterker wanneer ze een beslissing nemen die bij ze past, een tijdloos gegeven doch altijd actueel.  

Thuiswerken werkt, tot op zekere hoogte

Disruptie drijft verandering, als verandering uit goede wil uitblijft. Thuiswerken werd tot 2020 mondjesmaat geaccepteerd. Er was koudwatervrees, angst voor improductiviteit. Nu zullen zelfs conservatief gestemde werkgevers toch ook de meerwaarde zien van het deels thuiswerken. Met de kanttekening dat interactie met collega’s een drijvende kracht is achter innovatie en creativiteit, die je niet geheel moet offeren aan het altaar van vrijheid.

Wandel!

Al wandelend komen we tot de conclusie dat iedereen in de lockdown veel meer is gaan wandelen. We wisten natuurlijk al lang dat iedere dag een half uur wandelen gezond is, maar dat schoot er nog weleens bij in door drukte. Nu is het besef: wandel iedere dag een half uur, behalve als je het druk hebt. Wandel dan minstens een uur.

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.