Scroll Top
jose lopez reyes

Voorwoord van de auteur: Toen ik in 2010 en 2011 samenwerkte met José, hij als projectleider en ik als piepjonge productmanager, konden we beiden niet voorzien dat ik hem 11 jaar later zou interviewen over zijn loopbaan. De bescheidenheid die José typeert, zoals ook weer blijkt in dit interview, heeft als keerzijde dat zijn kwaliteiten zelden in de spotlight staan. En natuurlijk, sommige voetballers spelen het best wanneer het lijkt alsof ze niet in het spel voorkomen. Voetballers die onopvallend delegeren en orchestreren vanuit het middenveld. Voetballers als Andrea Pirlo, niet verrassend een van José’s (en mijn) favoriete spelers. Daarom wil ik benoemd hebben dat ik sinds 2011 niet een projectleider ben tegengekomen met de rust, gunfactor en het natuurlijke overwicht van José. Ik zou hem een ieder aanraden voor een project binnen het hr- of sociaal domein.

Het talent van: José Lopez Reyes

Benieuwd waar wij als Matchcare mee bezig zijn en wat ons drijft? Wil je weten hoe het is om bij Matchcare te werken? De komende tijd laten we enkele medewerkers van Matchcare aan het woord. Ze laten vanuit een eigen perspectief hun licht schijnen over werk, visie en persoonlijke ontwikkeling. Vandaag vertelt José Lopez Reyes over zijn werk als projectleider. José begon dertien jaar geleden bij Matchcare als accountmanager, maar is nu helemaal op zijn plek in zijn huidige rol:

‘Loslaten en vertrouwen hebben in anderen. Dat is wat je als projectmanager moet leren. Thuis klus ik graag -werk ik met mijn handen- en doe ik het liefste alles zelf. Dat vind ik ook leuk. In mijn werk moet ik juist waken om iets zelf op te pakken wanneer iemand niet zo hard loopt als ik zou willen. In het begin was dat wel eens frustrerend. Nu heb ik veel meer rust, al betekent dat paradoxaal genoeg dat ik juist scherper op mezelf moet zijn.

Voor dat begin moeten we ruim dertien jaar terug, toen ik begon bij Matchcare als accountmanager. Ik kwam bij Matchcare omdat een vriend die werkte bij het havenbedrijf in Rotterdam destijds klant was bij Matchcare. Ik zag hem iedere zaterdag, onze jongens speelde in hetzelfde voetbalelftal. Hij wist dat ik niet gelukkig was in de baan die ik toen had. ‘Ik heb iets voor je’, zei hij toen. ‘Iets met personeelsmanagement, outplacement en re-integratie.’ Het vakgebied waar Matchcare in actief is. Mijn eerste reactie was toen: ‘ik heb daar helemaal niks mee.’ Hij overtuigde mij om toch op gesprek te gaan. Hij kende mij en de mensen die toen bij Matchcare werkten en vermoedde dat het zou klikken tussen ons. Twee dagen later belde Henk Adam mij op voor een gesprek. Mijn vriend, Jan, had gelijk. Er was direct een klik.

Ik ben toen begonnen als accountmanager in het sociaal domein. We hadden toen nog vestigingen door heel het land en ik fungeerde als een vliegende keep, ik ondersteunde vanuit het hoofdkantoor de verschillende vestigingen met sales, aanbestedingen, rapportages en voortgangsgesprekken. Toen kwam de financiële crisis. Re-integratie was ineens bij iedereen van de agenda verdwenen. Na een half jaar koude acquisitie kwam Misja Bakx naar me toe en vroeg: ‘zit je nog wel op je plek’? Dat zag hij goed. Ik vertelde hem waar ik tegenaan liep. Ik kreeg geen energie meer van het werk. Misja stelde voor dat ik met Michiel Kok zou praten, destijds teamleider projectmanagers. Dat gesprek kwam er en ik heb toen de switch gemaakt van accountmanager naar projectleider.

Ambitie en balans

Dat werk doe ik sindsdien met veel plezier. Ik heb het geluk dat dit werk past bij mijn persoonlijkheid, mijn karakter en manier van werken. Ieder mens wil op een bepaalde manier benaderd worden, ik probeer daarmee rekening te houden wanneer ik mensen aanspreek of dingen van ze vraag. Een stukje mensenkennis is wel een vereiste voor dit vak. Ook is het belangrijk dat je afspraken nakomt. Ik ben van mezelf heel gestructureerd en als ik iets beloof dan doe ik dat ook. Natuurlijk lukt niet altijd alles, maar dan moet je daar tijdig en open over informeren.

Binnen Matchcare zijn functies niet zo sterk afgekaderd. Soms zit ik in de rol van tester, soms ben ik consultant en leid ik geen project maar geef ik adviezen. Het is ook voorgekomen dat ik trainer was bij een klant. Daarvoor moet je kunnen schakelen en flexibel willen zijn. Voor mij is die afwisseling is juist een van de redenen dat ik het leuk vind om bij Matchcare te werken. Je hebt niet één pet op. Al doe ik alles wel bewust of bewust niet, want ambitie is voor mij herkennen waar je goed in bent en ook waar je niet goed in bent. Iets wat ik heb geleerd in het voetbal. Als spits moet je oppassen met een tackle en als verdediger moet je niet te vaak mee naar voren gaan.

Ambitie en uitdaging vind ik ook nog steeds binnen projecten; iedere klant en ieder project is anders. Het is net als klussen in huis, je leert steeds meer waardoor je steeds grotere en complexere klussen aankan. Dat lukt nooit zonder goed gereedschap, net als dat ik afhankelijk ben van een goed team. Wat dat betreft heb ik geluk dat ik bij Matchcare projectleider ben. De mensen zijn over het algemeen erg bevlogen.’

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.