Wielrenfiets

Leestijd: 3 minuten.

Doelen stellen: geen kwestie van doen, maar laten

Over doelen stellen en halen

Een doel is iets wat je zelf graag wilt bereiken, niet iets wat anderen je opleggen. Waarom heb je dan vaak het gevoel dat dit het zoveelste is wat je móet DOEN? Die druk zorgt ervoor dat het minder leuk wordt om met je doelen aan de slag te gaan, waardoor je ze vaak niet haalt. Wat is nou het geheim om je doelen wel te halen? Je leest het in mijn blog.

Waar gaat het vaak mis?

‘s Ochtends begint de terreur al als je collega’s vragen: ‘wat ga je vandaag allemaal doen?’. Dit geeft een enorme druk, want je hebt er voor je gevoel misschien al een dag opzitten. Waarom vragen je collega’s nooit: ‘wat láát je vandaag?’. To-do is tenslotte geen Ta-da. Het bezorgt je keuzestress, omdat er bovenop alles wat je in je dagelijks leven al doet steeds meer bij komt. Het nieuwe doelen stellen draait niet om het doen, maar om het laten. Als je maar genoeg dingen laat houd je voldoende ruimte over om de juiste dingen te blijven doen. Je ziet vaak dat mensen zichzelf doelen stellen vanuit een te beperkt perspectief, zonder de big picture voor ogen te houden. Eigenlijk moet je alles eerst loslaten, voordat je een doel stelt, om écht te achterhalen wat je wilt (WHAT), waaróm je dit wilt (WHY) en hóe je dit graag wilt bereiken (HOW). Vervolgens bepaal je wat je ervoor moet laten, want je kunt niet alles tegelijk doen. Dan verkramp je en wordt de weg er naartoe vervelend.

Een wildgroei aan doelen

Ik heb mezelf in het verleden een doel gesteld: zes keer de Alpe d’Huez op. Naast dit grote doel ontstond een aantal microdoelen, zoals het ophalen van geld – dat maakte het leuker om naar het hoofddoel toe te werken. Gedurende negen maanden ontwikkelde ik een andere lifestyle. Ik was veel te zwaar, dus ik moest van Jan Modaal naar topsporter. Ik voelde me Robert Geesink! Iedere dag zo’n 3 á 4 uur in de sportschool – eerst rennen, dan spinnen en dan zelf nog een rondje langs de apparaten.

Ik voelde me zo waanzinnig fit! Dit betekende wel dat ik een heel andere work-life-balance ontwikkelde; ik stond ’s ochtends vroeger op, zodat ik ’s middags eerder weg kon. Ook moest ik anders omgaan met mijn voedingspatroon, waardoor ik op andere momenten at. Ik realiseerde me toen niet voldoende dat al die microdoelen erbij kwamen. In deze periode merkte ik dat ik hoe langer hoe méér moest doen, waar ik eigenlijk helemaal niet blij van werd, en mijn omgeving ook niet.

Ik heb er toen bewust voor gekozen bepaalde dingen niet meer te doen en hier duidelijk over te zijn. Zeker tegenwoordig doen we 100 dingen tegelijk – mediagebruik speelt hier een belangrijke rol in. Ik geef je een voorbeeld dat we allemaal tegenkomen in de praktijk: je zit middenin een (dacht jij) belangrijke vergadering met je collega’s. Opeens hoor je heel hard: bzzzz bzzzz bzzzz gevolgd door een luide ringtone. Je kijkt allemaal om je heen: wie heeft zijn telefoon niet op stil gezet? Niet erg beleefd en daarnaast gewoon irritant. De desbetreffende collega staat op en verlaat de ruimte – het lijkt erop dat het niet zijn werk, maar privé-telefoon was. De collega koos ervoor om én de vergadering bij te wonen én zijn telefoon op geluid naast hem te leggen. Dit laatste had hij, om focus aan te brengen, beter niet kunnen doen, maar kunnen laten.

Ontspannen richting de finish

Als je besluit nieuwe doelen te stellen, dingen erbij te doen, dan moet je andere dingen ervoor laten om focus te behouden. Naast een bepaalde focus wil je ook op ontspannen wijze richting de eindstreep bewegen. Je ziet het in de topsport: je moet ontspannen kunnen lopen, anders verkramp je en wordt de weg naar de finish vervelend. Droom, doe inspiratie op en bepaal dan met een frisse kijk op de big picture welke doel je kiest. Je weet dan precies waar je focus wilt aanbrengen en waarom, wat het makkelijker maakt te bepalen wat je voorlopig even parkeert. Zoek dus voor jezelf uit op welke manier jij ontspanning vindt in dit proces, want anders loop je de kans op het gewenste resultaat mis. Bovendien, als je minder hoeft te doen, gericht voor iets kiest, wordt het ook leuker om daarmee bezig te zijn.

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.