matchcare einde jaar gesprek
matchcare einde jaar gesprek

Doe jij nog aan functioneringsgesprekken?

Einde jaargesprekken, functioneringsgesprekken, feedback gesprekken. Ze komen er weer aan.  Deze gesprekken leveren vaak niets anders dan frustraties op.

Volgens de Vrije Universiteit hebben medewerkers regelmatig het gevoel dat het meer veroordelingsgesprekken zijn, en dat gevoel is terecht. Medewerkers willen praten over hun ambities en plannen. Ook willen ze weten hoe zij in hun werk nog beter kunnen worden…en dan nog het liefst van mensen die met hen samenwerken. Tijdens zo’n gesprek krijgen ze dat niet. Deze vorm van jaarlijkse evaluatie werken demotiverend en hebben geen positief effect op de prestaties.

Doorlopende coaching

Volgens de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) verspilt Nederland jaarlijks ongeveer 1 miljard euro aan deze vorm van functioneringsgesprekken. De VU keek daarom naar bedrijven die het anders doen. Wat hen in deze organisaties opviel is dat teams die op topniveau presteren allemaal werken met doorlopende coaching. Teamleden krijgen het hele jaar door te horen hoe ze hebben gepresteerd en hoe het nog beter kan. Dat verhoogt niet alleen de prestaties van medewerkers, maar ook de tevredenheid en het verlaagt de kans op stress en een burn-out.

Het kan ook anders

Laat medewerkers reflecteren op wat ze nu doen en wat hen intrinsiek motiveert. Laat ze stil staan bij wat ze nu en in de toekomst kunnen en willen met hun talenten. Zo maken ze ruimte voor nieuwe ideeën en ervaringen. Hiermee leggen ze de basis voor de groei en ontwikkeling van jouw organisatie.

#hoe dan?

Pak het dit jaar dus eens goed aan. Gebruik de TalentOntwikkelScan als basis voor de groei van je medewerkers en jouw bedrijf. Zet de TalentOntwikkelScan in om een gedetailleerd beeld te krijgen van je medewerker en gebruik het als basis voor de periodieke coaching gesprekken.

De TalentOntwikkelScan geeft naast een goed beeld van persoonlijkheid, ook inzicht in de motivatie, ontwikkelbereidheid en ontwikkelvermogen van de medewerker. De medewerker krijgt ook zicht op zijn vaardigheden van de toekomst zoals:

  • Eigen regie
  • Sociale vaardigheden
  • Verandervermogen
  • Mediawijsheid

Onderdeel van de TalentOntwikkelScan is ook de 360 graden feedback mogelijkheid zodat medewerkers ook zicht krijgen op hoe hun omgeving hen ervaart.

Daarnaast kan de medewerker aangeven, in welke vakvaardigheden hij of zij zich wil door ontwikkelen, maar ook welke hem of haar energie kosten. Kortom een zeer goed, gevalideerd instrument dat als basis dient voor het voeren van ontwikkelgerichte gesprekken.

Kijk liever vooruit, in plaats in de achteruitkijkspiegel.

Contact

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de TalentOntwikkelScan? Vul hieronder het formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.