Industrial Welder With Torch and Protective Helmet in big hall welding metal profiles

Diagnose werkzoekenden geeft werkbedrijf grote inzichten

Arbeidsmarktregio Helmond-De Peel kreeg eind 2016 één werkbedrijf (Senzer) door samenvoeging van het werkplein van zeven gemeenten, het werkgeversplein en de organisatie voor arbeidsintegratie en de sociale werkvoorziening. Het kost vaak tijd voordat werkgevers, werkzoekenden en andere betrokken harde resultaten ervaren. Die zijn er inmiddels, mede door het verregaand diagnosticeren van werkzoekenden. “Dit geeft waardevolle inzichten in ons bestand en de ontwikkeling van individuele cliënten.”

Senzer is ontstaan door samenvoeging van de regionale sociale diensten (Werk en Inkomen Regio Helmond), Werkgeversplein Regio Helmond en de Atlant Groep (arbeidsintegratie en sociale werkvoorziening). Het nieuwe werkbedrijf voert de Participatiewet en sociale werkvoorziening uit en zorgt dat er ruim 2.000 mensen bij honderden bedrijven in de regio werken. Ook zorgt Senzer voor inkomensondersteuning voor bijstandscliënten en zinvolle maatschappelijke participatie.

Eén loket, één proces

Een belangrijk doel van de samenvoeging was het creëren van één loket voor werkgevers en werkzoekenden, met daarachter één infrastructuur. “Dat werpt inmiddels zijn vruchten af, maar het ging niet vanzelf,” zegt Bas Lassing (manager Toegang) van Senzer. “Samenvoegen van drie organisaties met nog meer bloedgroepen is ook lastig. Het kost tijd om dit goed en zorgvuldig te doen. Het vraagt begrip en aanpassing van iedereen om tot één proces te komen. Daarna komen de resultaten pas.”

Werkzoekenden die snel aan de slag kunnen, krijgen hulp van een integraal bemiddelteam van Senzer en Tempo-Team. Mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid door de afdeling Werk & Participatie en krijgen daar ook een dienstverband aangeboden wanneer een reguliere plaatsing niet haalbaar blijkt. “Iedereen doorloopt een vergelijkbaar proces. Alleen de instrumenten die we inzetten verschillen. Een grotere afstand betekent meestal: meer instrumenten en begeleiding,” aldus Jochen van de Mortel (manager Detachering & Participatie).

Uitgebreide diagnose

De instrumenten voor iedere persoon worden gekozen na een uitgebreide diagnose. Hiervoor werkt Senzer samen met Matchcare. Deze specialist in talent- en teamontwikkeling zorgt voor de software om mensen te diagnosticeren. Dat is belangrijk voor inzicht in het bestand met werkzoekenden en hun individuele ontwikkeltrajecten. Lassing: “We hebben nu 95% van ons bestand goed in kaart. Daardoor kunnen we beter doelgerichte keuzes maken.”

In 2016 bleken er bijna duizend statushouders in het bestand te zitten. Lassing: “Daar gingen we ons extra op richten. Het aantal is nu gedaald tot onder de zeshonderd. En er zijn meer inzichten: bij 46% van de mensen blijkt sprake van psychische kwetsbaarheid, bij 57% van lichamelijke kwetsbaarheid. Dat is waardevol om rekening mee te houden bij de keuze van werkplekken en begeleiding.”
Ook individuele ontwikkelingen zijn te volgen. Vanaf een uitkeringsaanvraag begint hiervoor direct de dossieropbouw. Van de Mortel: “Zo krijgen we tijdens een traject een steeds beter beeld van mensen om onze aanpak op af te stemmen.”

Lees het hele artikel op Samen werken voor werk

In contact over de mogelijkheden van onze diagnose instrumenten

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over de mogelijkheden binnen jou organisatie over onze diagnose instrumenten via onderstaande knop.

Meer informatie over onze diagnose instrumenten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Close

Of neem contact op met Natasja van der Stee

Natasja van der Stee

Commercieel manager Sociaal Domein

06 21 97 36 93
natasja.vanderstee@matchcare.nl

Ook interessant voor jou?

Leave a comment

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.