Man die de eigen regie heeft genomen over zijn loopbaan
Man die de eigen regie heeft genomen over zijn loopbaan

De noodzaak van zelfredzaamheid

De arbeidsmarkt verandert. Medewerkers kunnen het zich niet meer veroorloven om achterover te leunen en te vertrouwen op hun vaste contract. Ze moeten zelf de regie voeren over hun loopbaan.

Vaste contracten verdwijnen, het aantal flexwerkers en zzp’ers neemt toe. Mensen wisselen sneller van werkgever. Ook de vraag naar het type functie verandert. Dit maakt dat mensen niet de gehele loopbaan een functie uitoefenen, maar wisselen van functie, beroep en zelfs vakgebied. Voor individuen betekent dit dat zij in toenemende mate in staat moeten zijn hun talenten in te zetten.

Talenten aanprijzen en inzetten

Medewerkers zijn hun eigen marketingmachine geworden. Ze moeten weten wat hun unique selling point is en deze op de juiste manier presenteren. Afhankelijk van de context moeten zij verschillende talenten weten aan te prijzen en in te zetten.

Werkzekerheid creëren

Net als een marketeer zouden zij zich bezig moeten houden met trends. Wat is over twee jaar de vraag van werkgevers en hoe stem ik mijn aanbod hier op af? De keuze voor een bepaalde functie of cursus moet passen in een groter stappenplan dat er toe leidt dat de persoon over twee, vijf en tien jaar nog aantrekkelijk is voor werkgevers. Wanneer u nu al merkt dat de vraag naar uw functie afneemt, is het verstandig daar nu op in te spelen. Doet u dit pas op het moment dat u ontslag krijgt, dan bent u te laat. Hier kunt u wat van vinden, maar het is de manier waarop u voor uzelf werkzekerheid kunt creëren. En trouwens, leren en ontwikkelen is leuk.

Duurzaam aantrekkelijk blijven

Gelukkig zijn er vele hulpmiddelen waarmee medewerkers hun eigen marketing kunnen opzetten. Het ePortfolio van Matchcare is voor medewerkers het middel om zelf aan de slag te gaan met hun loopbaan. Het geeft inzicht in eigen talenten en daarmee ook mogelijkheden. Het vergroot op deze manier het aanpassingsvermogen. Daarnaast is het een middel voor zelfpresentatie. De combinatie van inzicht in talenten en mogelijkheden (wat kan ik?) en zelfpresentatie (wie ben ik?) stelt de medewerker in staat om realistische toekomst doelen te stellen en de gewenste ontwikkeling in kaart te brengen (wat wil ik?). Het antwoord op deze drie w’s: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik, en het verhoogde aanpassingsvermogen leidt er toe dat de medewerker duurzaam aantrekkelijk blijft.

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.