nieuwegein_matchcare_verzuim_nee_zeggen_oorzaken

De 4 meest bepalende oorzaken van (niet medisch) verzuim

Voorkomen is beter dan genezen. In deze blogpost besteden we aandacht aan de meest bepalende oorzaken van niet medisch verzuim. Te denken valt aan zaken in de privésfeer zoals intensieve mantelzorg, financiële problemen of echtscheiding. Maar ook aan problemen in de werksfeer zoals weerstand tegen veranderingen, slecht functionerend team of hoge werkdruk. Deze omstandigheden kunnen leiden tot overbelasting waardoor iemand tijdelijk of voor langere tijd niet in staat is te werken.

Moeite met NEE zeggen

Wanneer medewerkers moeite hebben om NEE te zeggen zijn ze altijd de klos. Voor deze medewerkers helpt het als zij leren de regie te voeren door doelen te stellen, eigen werk te organiseren en grenzen aan te geven.

Sociaal onzeker

Zijn medewerkers sociaal onzeker dan gaat ten koste van hun zelfvertrouwen en is de kiem voor verzuim gelegd. Daarom zetten we in op sociale vaardigheden. Door zich beter te verwoorden en zichzelf te presenteren weten anderen waar hij voor staat en wat ze aan hem hebben.

Veranderingsmoeheid

Overkomen de veranderingen je dan wordt je snel overvraagd. Verandervermogen is de oplossing. Medewerkers leren zelf initiatief te nemen voor hun ontwikkeling en leren hun creativiteit te gebruiken voor oplossingen. Ze kunnen zich daardoor beter aanpassen en veerkracht gaat omhoog.

De informatie tsunami

Medewerkers die door de hoeveelheid aan ongebreidelde informatie het bos niet meer zien, lopen een groot risico op verzuim. Het is zaak om grip te krijgen op de informatiestroom en prioriteiten te stellen in het verwerken van de hoeveelheid informatie.

Omgaan met en voorkomen van verzuim

Bij oplopend verzuim wordt vaak alleen gekeken naar de medische kant van degene die verzuimt. Echter verzuim kent vaak geen medische oorzaak maar is het gevolg van de manier van samenwerken, te weinig eigen regie en beperkte communicatie. Matchcare start daarom verzuim preventie bij de vaardigheid om samen te werken.

Tijdens verzuim interventie programma’s komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • factoren voor een goede samenwerking
  • communicatie
  • jouw deel in het geheel
  • intervisie bijeenkomst

Meer lezen over verzuimpreventie? Ga naar onze speciale verzuimpreventie pagina. Wil je met een van onze adviseurs in contact komen? Vul hieronder je gegevens in en we plannen een vrijblijvend gesprek in.

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.