Vacatures per vakgebied

Hieronder is te zien hoe het aantal vacatures is verdeeld over de vakgebieden (vierde kwartaal 2020).

Onderstaand zie je de vijf vakgebieden met de meeste vacatures in het vierde kwartaal. Daarbij zie je de ontwikkeling van de aantallen over de laatste zes kwartalen.

Van deze vijf vakgebieden is te zien dat Techniek niet alleen het meest gevraagde vakgebied is, maar ook het meest is gestegen afgelopen kwartaal. Bouw, architectuur en infratechniek daalde in het derde kwartaal nog behoorlijk, maar laat in het vierde kwartaal weer een grote stijging zien.

Hieronder kun je per vakgebied bekijken wat de ontwikkeling van de vraag is in de laatste zes kwartalen.

In het vierde kwartaal gaat het aantal vacatures in de horeca weer hard onderuit. Het aantal vacatures voor het vakgebied Verkoop en handel is wel gestegen maar de groei is in December gestagneerd. Onderwijs, opleiding en training stijgt sterk, wat voor dit vakgebied gebruikelijk is in een vierde kwartaal. Het meest opvallend is de sterke stijging van het aantal vacatures in het vakgebied ICT. De stijging is het sterkst voor de beroepsgroepen Software developers en Service en operation specialisten ICT.

Vacatures per werk- en denkniveau

Door de vacatures in te delen op werk- en denkniveau, is te zien hoe de vraag naar de verschillende niveaus zich ontwikkelt. De niveau-indeling is gemiddeld, volgens het beroepenmodel van het Loopbaankompas van Matchcare.

De stijging in het totaal aantal vacatures komt op alle niveaus voor. Procentueel is de stijging het grootst op hbo-niveau, daar waar in het derde kwartaal nog een lichte daling te zien was.

Vacatures per beroepsgroep

Hieronder is te zien welke beroepsgroepen in het vierde kwartaal van van 2020 het meest zijn gevraagd. De vacatures die binnen deze twintig beroepsgroepen vallen vormen samen meer dan de helft van de totale vraag naar personeel.

Vacatures per beroep

Beroepen hebben een centrale plek in het beroepenmodel binnen het Loopbaankompas. De meeste informatie, zoals die van talenten en vaardigheden, is hieraan gekoppeld. Hieronder de trendcijfers van de tien meest gevraagde beroepen en het aantal vacatures voor deze beroepen in het vierde kwartaal.

Voor alle beroepen in de top 10 is de vraag in het afgelopen kwartaal gestegen. De enorme stijging in de vraag naar Software developer valt het meest op.

dashboard
Wil je een Arbeidsmarktrapportage op maat die je alles vertelt over jouw branche, organisatie, personeel, arbeidsmarkt regio of je helpt met jouw werving en selectie? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van de Matchcare BI Dashboards?
NEEM CONTACT MET ONS OP:
info@matchcare.nl I 030 602 94 00
Of klik hier voor ons contactformulier
arbeidsmarktinformatie

Onze BI Experts Michiel Kok en Rijk Rijkse hebben op 12 november een rondleiding gegeven over de mogelijkheden van onze Arbeidsmarkt Dashboards.

Vraag hier de presentatie op en zie hoe we jou kunnen helpen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van onze arbeidsmarktrapportages? Meld je dan hier aan.

    Privacy Instellingen
    Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.