Vacatures per vakgebied

Hieronder is te zien hoe het aantal vacatures is verdeeld over de vakgebieden (derde kwartaal 2020).

Onderstaand zie je de vijf vakgebieden met de meeste vacatures in het derde kwartaal. Daarbij zie je de ontwikkeling van de aantallen over de laatste zes kwartalen.

Van deze vijf vakgebieden is te zien dat Inkoop, logistiek en vervoer er het beste voor staat. Ondanks het verminderde internationale verkeer is er in het derde kwartaal wel meer werk binnen Nederland. Administratie en klantenservice was in het tweede kwartaal flink gedaald, maar krabbelt qua werkgelegenheid wel wat op in het afgelopen kwartaal.

Hieronder kun je per vakgebied bekijken wat de ontwikkeling van de vraag is in de laatste zes kwartalen.

Horeca is het meest gestegen in het derde kwartaal, maar was door de coronamaatregelen ook het hardst getroffen in het tweede kwartaal. Daarnaast is de vraag het meest gestegen bij Recreatie, sport en toerisme en Schoonmaak en beheer. De grote daling bij Landbouw, visserij en milieubeheer is vooral te wijten aan een mindere vraag naar hoveniers en agrarisch medewerkers. De daling die te zien is bij Onderwijs, opleiding en training lijkt door normale seizoensinvloeden te komen (in de zomer is er weinig werving door scholen).

Vacatures per werk- en denkniveau

Door de vacatures in te delen op werk- en denkniveau, is te zien hoe de vraag naar de verschillende niveaus zich ontwikkelt. De niveau-indeling is gemiddeld, volgens het beroepenmodel van het Loopbaankompas van Matchcare.

De stijging in het aantal vacatures is vooral te danken aan de vraag naar middelbaar geschoold personeel. Op dit niveau ontstaan de meeste vacatures. Wel is het zo dat op dit niveau (na niveau 1) de grootste daling was te zien in het tweede kwartaal.

Vacatures per beroepsgroep

Hieronder is te zien welke beroepsgroepen in het derde kwartaal van 2020 het meest zijn gevraagd. De vacatures die binnen deze twintig beroepsgroepen vallen vormen samen meer dan de helft van de totale vraag naar personeel.

Vacatures per beroep

Beroepen hebben een centrale plek in het beroepenmodel binnen het Loopbaankompas. De meeste informatie, zoals die van talenten en vaardigheden, is hieraan gekoppeld. Hieronder de trendcijfers van de tien meest gevraagde beroepen en het aantal vacatures voor deze beroepen in het derde kwartaal.

Alle beroepen in de top 10 zijn afgelopen kwartaal gestegen. Opvallend is de stijging in de vraag naar de Verpleeghulp instelling.

dashboard
Wil je een Arbeidsmarktrapportage op maat die je alles vertelt over jouw branche, organisatie, personeel, arbeidsmarkt regio of je helpt met jouw werving en selectie? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van de Matchcare BI Dashboards?
NEEM CONTACT MET ONS OP:
info@matchcare.nl I 030 602 94 00
Of klik hier voor ons contactformulier
arbeidsmarktinformatie

Onze BI Experts Michiel Kok en Rijk Rijkse hebben op 12 november een rondleiding gegeven over de mogelijkheden van onze Arbeidsmarkt Dashboards.

Vraag hier de presentatie op en zie hoe we jou kunnen helpen.
Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.