Wat wordt er gevraagd op de arbeidsmarkt

Derde kwartaal 2020

Ontwikkeling vacatures in Nederland in het derde kwartaal

In onderstaande grafiek is het verloop van het totale aantal online vacatures in Nederland weergegeven. Het aantal vacatures van het eerste kwartaal in de grafiek is op indexcijfer 1 gesteld en het aantal van de andere kwartalen is hiermee vergeleken. Op deze manier is de trend over de kwartalen weergegeven. Je ziet onderaan het jaartal met het kwartaalnummer.

Na de buitengewone daling van het aantal vacatures in de eerste helft van het jaar, is in het derde kwartaal beter nieuws: de arbeidsmarkt is niet verder gekrompen en landelijk gezien zelfs licht gestegen.

Aantal vacatures per provincie

Hieronder is het aantal vacatures te zien per provincie met het percentage van dat aantal ten opzichte van het kwartaal ervoor. Hiermee zie je hoeveel het aantal is gestegen of gedaald.

Regionaal gezien zijn er grote verschillen in de ontwikkeling van het aantal vacatures. In de groen gekleurde provincies is een stijging van het aantal vacatures te zien en in de oranje juist een daling. De daling in Zuid-Holland, de provincie met de meeste vacatures, is vooral te wijten aan een daling aan vacatures in het onderwijs. Dit komt voor een groot deel door normale seizoensinvloeden.

Ontwikkeling per provincie in de laatste zes kwartalen

In onderstaande tabel is te zien hoe het aantal vacatures per provincie is ontwikkeld in de laatste zes kwartalen. De aantallen zijn vergeleken met het volume van het eerste kwartaal in de grafiek; de andere kwartalen zijn met dit aantal vergeleken.

Vacatures per arbeidsmarktregio

Nederland is opgedeeld in 35 arbeidsmarktregio’s waarbinnen de dienstverlening aan werkgevers en werknemers wordt vormgegeven. Om hierop aan te sluiten nemen we deze indeling over in deze rapportage. Voor de arbeidsmarktregio’s is de meest gevraagde functie per regio weergegeven, met het aantal vacatures wat hiervoor is gepubliceerd in het derde kwartaal van dit jaar.

Werkgevers en Intermediairs

In onderstaand overzicht is te zien welke intermediairs (uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus) en welke werkgevers de meeste vacatures hebben gepubliceerd in het derde kwartaal van dit jaar.

Ongeveer twee derde van de vacatures wordt geplaatst via intermediairs. Bij de werkgevers is opvallend dat drie supermarktketens in de top 20 staan.

dashboard
Wil je een Arbeidsmarktrapportage op maat die je alles vertelt over jouw branche, organisatie, personeel, arbeidsmarkt regio of je helpt met jouw werving en selectie? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van de Matchcare BI Dashboards?
NEEM CONTACT MET ONS OP:
info@matchcare.nl I 030 602 94 00
Of klik hier voor ons contactformulier
arbeidsmarktinformatie

Onze BI Experts Michiel Kok en Rijk Rijkse hebben op 12 november een rondleiding gegeven over de mogelijkheden van onze Arbeidsmarkt Dashboards.

Vraag hier de presentatie op en zie hoe we jou kunnen helpen.
Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.