Wat wordt er gevraagd op de arbeidsmarkt

Vierde kwartaal 2020

Ontwikkeling vacatures in Nederland in het vierde kwartaal

In onderstaande grafiek is het verloop van het totale aantal online vacatures in Nederland weergegeven. Het aantal vacatures van het eerste kwartaal in de grafiek is op indexcijfer 1 gesteld en het aantal van de andere kwartalen is hiermee vergeleken. Op deze manier is de trend over de kwartalen weergegeven. Je ziet onderaan het jaartal met het kwartaalnummer.

De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal gemiddeld gezien hersteld. Met een stijging van 28 procent heeft het aantal vacatures bijna het niveau van een jaar geleden bereikt.

Aantal vacatures per provincie

Hieronder is het aantal vacatures te zien per provincie met het percentage van dat aantal ten opzichte van het kwartaal ervoor. Hiermee zie je hoeveel het aantal is gestegen of gedaald.

In het vierde kwartaal van afgelopen jaar zijn de aantallen vacatures in alle provincies gestegen. Zeeland stijgt procentueel het minst, omdat deze provincie in belangrijke mate afhankelijk is van het (nu afgenomen) toerisme en de keten daaromheen, zoals horeca, schoonmaak en administratie.

Ontwikkeling per provincie in de laatste zes kwartalen

In onderstaande tabel is te zien hoe het aantal vacatures per provincie is ontwikkeld in de laatste zes kwartalen. De aantallen zijn vergeleken met het volume van het eerste kwartaal in de grafiek; de andere kwartalen zijn met dit aantal vergeleken.

Vacatures per arbeidsmarktregio

Nederland is opgedeeld in 35 arbeidsmarktregio’s waarbinnen de dienstverlening aan werkgevers en werknemers wordt vormgegeven. Om hierop aan te sluiten nemen we deze indeling over in deze rapportage. Voor de arbeidsmarktregio’s is de meest gevraagde functie per regio weergegeven, met het aantal vacatures wat hiervoor is gepubliceerd in het vierde kwartaal van afgelopen jaar.

Werkgevers en Intermediairs

In onderstaand overzicht is te zien welke intermediairs (uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus) en welke werkgevers de meeste vacatures hebben gepubliceerd in het vierde kwartaal van afgelopen jaar.

Iets meer dan twee derde van de vacatures wordt geplaatst via intermediairs. Bij de werkgevers is het opvallend maar wel begrijpelijk dat er vier supermarktketens in de top 20 staan.

.

dashboard
Wil je een Arbeidsmarktrapportage op maat die je alles vertelt over jouw branche, organisatie, personeel, arbeidsmarkt regio of je helpt met jouw werving en selectie? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van de Matchcare BI Dashboards?
NEEM CONTACT MET ONS OP:
info@matchcare.nl I 030 602 94 00
Of klik hier voor ons contactformulier
arbeidsmarktinformatie

Onze BI Experts Michiel Kok en Rijk Rijkse hebben op 12 november een rondleiding gegeven over de mogelijkheden van onze Arbeidsmarkt Dashboards.

Vraag hier de presentatie op en zie hoe we jou kunnen helpen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van onze arbeidsmarktrapportages? Meld je dan hier aan.

    Privacy Instellingen
    Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.