Arbeidsmarktrapportage Q3 2018 – de feiten en trends

Leontine de KoningUncategorizedLeave a Comment

 

De highlights van het derde kwartaal;

  • Totale vraag naar personeel nog sneller toegenomen
  • Noord-Holland stijgt met 14%
  • Meer vacatures in Verkoop en handel
  • ‘Mondeling communiceren’ meest benodigde talent

In het derde kwartaal van 2018 is het aantal vacatures in Nederland weer toegenomen. Het is inmiddels geen groot nieuws dat de economie aantrekt, maar een stijging in het derde kwartaal blijft bijzonder. Meestal worden in de zomerperiode toch net wat minder vacatures geplaatst.

De stijging zien we, in verschillende mate, terug in elke provincie. Een uitschieter is wel Noord-Holland; daar is de toename maar liefst 14 procent. Toch is de provincie met de meeste vacatures nog altijd Zuid-Holland.

Tussen vakgebieden zijn er, landelijk gezien, grote verschillen. In een aantal vakgebieden worden er minder mensen gevraagd, maar bij de meeste vakgebieden neemt de vraag toe. In ICT, Marketing en communicatie en Verkoop en handel worden veel meer mensen gevraagd dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

De meeste vacatures zijn er voor banen op mbo-niveau, en dan vooral in Administratie en klantenservice. Op hbo-niveau is er de meeste vraag naar ICT’ers.

Als we de vacatures vertalen naar beroepen en de talenten die daarvoor benodigd zijn, dan kunnen we concluderen dat ‘mondeling communiceren’ het meest nuttige talent is op de arbeidsmarkt.

Interesse in welke talenten er binnen jouw rol of organisatie het meest nuttig zijn? Dit inzicht kunnen we geven met behulp van onze TalentOntwikkelScan en het TalentWheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *