matchcare burn out verzuim nieuwegein eerste tweede spoor
matchcare burn out verzuim nieuwegein eerste tweede spoor

7 tips om jouw bedrijf/afdeling burn-out proof te maken

Een op de zeven werknemers loopt, volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie, tegen een burn-out aan. Zes op de zeven niet. Wat is het geheim van hen? Samen met Matchcare loopbaancoach en verzuim expert: Hay Hilkens is dit artikel samengesteld.

In dit artikel lees jij, als manager/ HR professional, hoe jij je personeel/ collega’s zoveel mogelijk kunt behoeden voor burn-outs.

1. Zorg ervoor dat je medewerkers hun grenzen aan kunnen geven

Niemand is perfect. Ook al laat social media ons anders doen geloven. Zorg ervoor dat medewerkers zichzelf kennen, laat hen inzien wat hun sterktes en zwaktes zijn en laat hen hun grenzen aanvaarden. Er zijn tal van testen die helpen jezelf onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld de TalentOntwikkelScan, Big5 of andere testen op Werkplanet.

2. Zorg voor direct contact

Communiceren anno 21ste eeuw doen we voornamelijk online. Whatsapp, Telegram, ‘good-old’ Outlook en de sociale media. Zelfs tijdens een pauze heeft iedereen al snel zijn gloednieuwe smartphone in de hand. Dit is een trend die je niet kunt stoppen. Toch is direct contact, actief luisteren en praten met elkaar onvervangbaar. Zorg daarvoor.

3. Introduceer nieuwe ideeën en probeer iets nieuws

Af en toe uit de wel bekende comfortzone treden en nieuwe dingen uitproberen kan frisse energie geven.

4. Maak stress bespreekbaar

Zorg ervoor dat stress bespreekbaar wordt. Kies een rustig moment, en praat er ‘face-to-face’ over. Graag privé , of anders in een veilige setting.

5. Zorg voor hulp

Veel mensen zien hulp vragen als een teken van zwakte. Het tegendeel is waar: hulp vragen getuigt van zelfkennis en zelfredzaamheid. Er zijn speciale programma’s die hulp kunnen bieden, zoals het Grip op verzuim programma.

6. Moedig bewegen aan bij je medewerkers

Zorg dat je medewerkers voldoende lichaamsbeweging krijgen. Wellicht zorgt een samenwerking met een sportschool voor een lagere drempel. Beweging verhoogt het energiepeil en doorzettingsvermogen.

7. Laat je medewerkers keuzes maken

Als je meer doet dan je aankunt, kom je vast te zitten. Het is daarom belangrijk om keuzes te maken. Sommige activiteiten vergen energie, andere activiteiten geven ons energie. Een mogelijk programma dat helpt om keuzes te maken is bijvoorbeeld het Grip op verzuim programma.

Bron: Hay Hilkens & hln.be

In contact over de mogelijkheden van onze verzuim aanpak

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over de mogelijkheden binnen jou organisatie door op onderstaande knop te klikken.

Meer informatie over onze verzuim aanpak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Close

Henk Adam, Mananger Matchcare

Of neem contact op met

Henk Adam

06 514 557 73
henk.adam@matchcare.nl

Ook interessant voor jou?

Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.