Scroll Top
how to voornemens matchcare

6 tips om jezelf te ontwikkelen op je werk anno 2022

Ik betrapte mezelf erop dat ik een avond kwijt was aan het kijken van Youtube tutorials. In mijn geval filmpjes over video-editing. Ik raakte hierdoor nieuwsgierig. Hoe werken anderen nu aan hun persoonlijke ontwikkeling op het werk?  Ieder beroep is natuurlijk anders, maar toch zijn er aantal tips die voor elk beroep gelden. Daarom de vraag: hoe kun jezelf ontwikkelen op het werk anno 2022?

#1 Weet wat je wil

#2 Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied

#3 Benut je opleidingsbudget

#4 Laat de juiste mensen weten dat je een promotie/verdere ontwikkeling wilt

#5 Netwerken

#6 Laat jezelf zien

1.Weet wat je wil

Beeld jezelf in op een zeilboot. Een zeilboot die in het water ligt en vaart maakt. Zie die zeilboot als jouw loopbaan, waarvan jij het stuurwiel in handen hebt. Weet jij waar jij heen vaart? Heb jij de wind in de zeilen en vaar jij recht op je bestemming af?

Natuurlijk is dat lastig te beantwoorden. Wij kunnen je helpen om je de juiste koers te laten varen en dat je de wind in de zeilen gaat krijgen. Meer informatie hier.

2.Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied
 • Onderzoek welke informatiebronnen er zijn die voor jouw vakgebied interessant zijn. (Online) congressen zijn meestal aan de prijzige kant, maar er zijn ook goedkopere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan online trainingen. Je hebt ook nog vaak een opleidingsbudget. Hier kom ik bij het volgend punt op terug.
  • Coursera is een platform waar veel online trainingen worden aangeboden door top universiteiten van over de hele wereld. Sommige ervan kun je gratis volgen, voor een officieel certificaat dien je dan wel te betalen. Anno 2020 is dit een goed startpunt om jezelf verder te ontwikkelen.
  • Lees vakliteratuur. Vakliteratuur is handig om bij te blijven in je vak. Schrijf je in voor nieuwsbrieven. Plan een moment in de week of maand, bijvoorbeeld een vrijdagmiddag, zodat je alle informatie rustig kan doorlezen en je weer helemaal up-to-date bent.
 • LinkedIn is voor velen niet meer weg te denken uit ons werkleven. Vaak blijft de ‘community’ functie van LinkedIn onbenut. Zoek op LinkedIn naar groepen die te maken hebben met jouw vakgebied. Zo ontvang jij de laatste nieuwtjes, volg je de laatste discussies en kun je zo zelfs een netwerk opbouwen.
3.Benut je opleidingsbudget

You learn something new everyday, wordt er wel eens geroepen. Dat geldt zeker voor op je werkplek. Soms leer je kleine dingen, zoals nieuwe functies van Excel, of heuse life lessons wanneer je een project tot een groot succes brengt.
Informeer eens bij je werkgever of er een opleidingsbudget is. Het komt te vaak voor dat werknemers zoals jij niets van de aanwezigheid van zo’n budget afweten. Lees je personeelsgids eens na, bekijk de CAO, of mail de HR afdeling. Zorg dat je een concreet voorstel hebt en waaruit blijkt dat de investering perfect in jouw ontwikkelingsplan en carrière passen.

4.Laat de juiste mensen weten dat je een promotie/verdere ontwikkeling wilt

Wees niet bang om tegen jouw manager te zeggen dat je promotie wilt. Of dat jij, je verder wilt ontwikkelen. Helaas is dat ‘easier said than done…’
Je moet het namelijk wel op een manier brengen dat in lijn ligt met jouw intrinsieke motivatie.  Dat betekent dat argumenten zoals: ‘meer loon’, of ‘ik vind mijn huidige functie niet leuk’, geen goede redenen zijn. Benoem de motivatie die in lijn ligt met jouw ambitie, carrière doelen en talenten. Veel managers zullen dit waarderen.

5.Netwerken

Binnen grotere organisaties zijn er vaak verschillende netwerken actief. De personeelsvereniging, of kleinere teams bijvoorbeeld. Sommige organisaties hebben groepen voor ‘young professionals’.  Je intranet is een goede bron van informatie hiervoor.

Kijk naar welke netwerken er in jouw organisatie actief zijn en bepaal welke voor jou interessant zijn. Deze kunnen je zeker helpen om je te ontwikkelen op je werk.
Een netwerk van collega’s is ideaal om:

 • Relaties te versterken
 • Frisse blik te krijgen op werkzaamheden
 • Profilering binnen de organisatie
 • Nieuwe informatie en op de hoogte te zijn van de nieuwe ontwikkelingen
 • Advies en ondersteuning
6.Laat je zien

Worden er, normaliter, op je werk activiteiten georganiseerd zoals samen sporten, borrels of uitjes? Ga hier heen. Hier hoor je via informele kanalen wat er speelt. Altijd handig! En zo zit je meteen dicht bij het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe vacatures, problemen van andere afdelingen of zelfs een gaaf project waaraan je wellicht mee kan doen. Ideaal voor jou, om jou te helpen te ontwikkelen op je werk.

Daarnaast is zelf organiseren een mooie manier om je te ontwikkelen. Trek die stoute schoenen aan en organiseer bijvoorbeeld iets kleins zoals een team BBQ (Klein? Ligt er natuurlijk aan hoe groot je team is) of een grote borrel met verschillende andere afdelingen.

Je kan het!

Weet je nog niet exact op welke punten je verder wilt ontwikkelen? Dan helpen je graag! Via onze test de LoopbaanVerkenner ontdek jij precies waar je staat, wat je sterke punten zijn en welke mogelijkheden jij hebt op de arbeidsmarkt. Zowel in je huidige functie of voor een volgende stap.

Weet je wél exact wat je te doen staat, maar heb je wat extra hulp nodig om bijvoorbeeld geschikte cursussen en opleidingsmogelijkheden te vinden? Kijk op ons online arbeidsmarktplatform Werkplanet.nl.

Dit is een kosteloos en vrijblijvend online platform waar jij je talenten en vaardigheden  kan koppelen aan opleidingen en kansen op een gepaste baan.

Contact

Wil je met Matchcare in gesprek over wat we voor jou kunnen betekenen? Vul onderstaande gegevens in en we nemen z.s.m. contact met je op.
[gravityform id=”13″ title=”false” description=”false” ajax=”false”]
Privacy Instellingen
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Je kunt hiervoor onze Privacy Verklaring raadplegen. Hieronder kun je je voorkeuren instellen.