6 tips om je voornemens deze keer wel vol te houden
Helaas zijn de meeste voornemens al rond 16 januari opgegeven(!). Daarom de vraag: hoe ga jij jouw voornemens wel vol houden? We vroegen het aan onze coach en trainer Fenna Oudshoorn en deze tips kregen we.
Zo hou je je goede voornemens vol: 6 tips
- Heb Zelfkennis
- Keep it easy
- Begin nu
- Kijk terug naar de doelen van het afgelopen jaar en zet doelen voor dit jaar
- Maak een plan
- Zorg dat je genoeg slaapt
Tip 1. Heb zelfkennis
Het is wellicht een schot voor open doel, maar zelfkennis is een van de ‘key elements’ bij het veranderen gewoonten. Weten wat je kan en wat niet bij jou past is iets wat veel frustratie en teleurstelling kan voorkomen en helpt bij het vol houden van voornemens.
Voorbeeld: Stel. Je wilt meer sporten en je weet van jezelf dat je een sociaal persoon bent. Dan is deelnemen aan een hardloopgroep een meer passend idee dan jezelf voornemen om elke dag om 06:00 op te staan, om in je eentje te gaan hardlopen.
Om te weten wat er bij je past zijn er verschillende mogelijkheden.
Zo kun je op Werkplanet verschillende persoonlijkheidstesten doen. Denk aan de Big5 of Kernkwadranten van Daniel Offman Ook is er de TalentOntwikkelScan een scan die jouw persoonlijkheid, vaardigheden en ontwikkelpunten weergeeft… met het uit eindelijke doel dat jij weet waarin je kunt groeien. De TalentOntwikkelScan is een test die je echt een goed beeld geeft van jezelf en je dingen laat inzien die je nog niet eerder wist. Erg handig bij het bedenken van voornemens.
Tip 2. Keep it easy
Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Veel voornemens verdwijnen in de prullenbak doordat ze te moeilijk zijn. Je hebt tijd nodig om te wennen aan een verandering. Zelfs als je verandervermogen enorm groot is.
Begin daarom klein en behapbaar om zo te kunnen groeien. Moeite met hardlopen? Begin met wandelen. Wil je een andere baan? Begin met het 5 minuten per dag bekijken van vacatures.
Ander voorbeeld: een bekende van me koos ervoor om de drempel te verkleinen door zijn telefoon naar de sportschool mee te nemen en op de loopband naar zijn favoriete series te kijken. Hey,it ain’t stupid if it works!
Tip 3. Begin NU
‘Ja, morgen begin ik echt’ is een welbekende term. Deze gedachte maakt het alleen maar moeilijker. Stel het niet uit. Blaas het niet op. Take it easy en begin -meteen- rustig aan. Als je op een eerder/ander moment wilt beginnen dan 1 januari is dat ook mogelijk (….en misschien wel beter).
Tip 4.Kijk terug naar de doelen van het afgelopen jaar en zet doelen voor dit jaar
Een goede eerste stap om je voornemens vast te houden is om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Had je vorig jaar doelen? Schrijf op wat je zowel op zakelijk als persoonlijk gebied hebt bereikt. Wees kritisch op jezelf voor de zaken die niet goed gingen, zo weet je wat je dient te verbeteren.
Maar vergeet ook vooral niet jezelf een compliment te geven voor de ontwikkelingen in je leven die wel goed gingen. Zo blijf je namelijk gemotiveerd.
Daarna schrijf je op welke doelen (goede voornemens) je hebt voor dit jaar. Dit kan van alles zijn, misschien wil je gezonder leven en een paar kilo afvallen. Of meer verdienen of juist meer uitdaging in je werk. Het kunnen zowel doelen zijn die je op korte termijn kan halen als op lange termijn.
Het is belangrijk deze ook daadwerkelijk op te schrijven. Het wordt dan namelijk makkelijker voor jezelf te formuleren hoe je deze doelen wilt halen. En je blijft gemotiveerder om deze voornemens ook vol te houden. In de volgende tip leg ik meer gedetailleerder uit hoe je dit kunt halen.
Tip 5. Maak een plan
‘I love it when a plan comes together ’zei Hannibal Smith al in de eighties. Als je er serieus voor wilt gaan, maak dan een plan.
Voordat je begint met een plan maken, is het belangrijk dat je jezelf ‘in kaart hebt’; dat je weet wat jou bijzonder maakt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de ‘TalentOntwikkelScan’ te maken.
Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor het opstellen van een plan.
Stap 1. Kijk naar de resultaten van de TalentOntwikkelScan of naar een andere persoonlijkheidstest. Kijk naar jezelf. Beantwoord dan de volgende vragen:
- Wat zijn belangrijke karaktereigenschappen die ik bezit?
- Wat is je doel?
Stap 2: Formuleer je voornemens.
Op basis van bovenstaande gegevens schrijf je nu voor jezelf je voornemen(s) uit, zonder aandacht te besteden aan haalbaarheid of zinsconstructies.
Stap 3:Nu is het een kwestie van invullen
- Welke middelen heb ik daarvoor nodig?
- Wat zijn mijlpalen?
- Wanneer heb ik dat doel bereikt?
- Wat krijg ik als ik het haal?/Waar beloon ik mezelf mee?
Stap 4: Maak een planning
Tip 6. Zorg dat je genoeg slaapt
Slapen is essentieel voor het behalen van voornemens. Vermoeid zijn maakt het moeilijker jezelf bijvoorbeeld aan sporten toe te zetten en maakt de behoefte groter naar snelle suikers. Je zult merken dat nachtrust voornemens makkelijker maakt.
Bonus tip: Moeite met het bedenken van voornemens? Hier enkele voorbeeld voornemens.
Lekker werken
- Geen stress
- Meer samenwerken
Ontwikkelen
- Een opleiding volgen
- Promotie maken
- Meer uit mijn comfortzone komen
Een volgende stap
- Beter in je werk worden
- Een volgende baan krijgen
(dit artikel werd in december 2019 geplaatst en is nu in 2021 aangevuld)